Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować przepyszne ciasto z orzechami. Jego wykonanie jest wprawdzie dość pracochłonne, ale nie spotkałyśmy jeszcze osoby, która nie stałaby się jego fanem po pierwszym kęsie! :)
Czas przygotowania: ok 45 min
Ciasto I:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 6 żółtek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
- 6 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150g orzechów włoskich
Krem:
- 0,5 margaryny
- 1 puszka mleka krówkowego
- 1 czekolada deserowa lub gorzka
- 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do posypania
Ciasto I
Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do
pieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym
wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić.
Ciasto II
Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za
pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na
gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na
lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo
Krem
Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko,
rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki
kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera).
Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część
kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy kremem z wierzchu i po bokach. Całość posypujemy
wiórkami kokosowymi.
Same pyszności w tym cieście:)
OdpowiedzUsuńJa nie muszę próbować, zdjęcia są tak apetyczne, że bez jedzenia jestem fanką tego ciasta, wygląda po prostu bajecznie :)
OdpowiedzUsuńjejciu i jak tu nie zaślinić komputera..
OdpowiedzUsuń