piątek, 19 lipca 2013

Pierogi leniwe

Dzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa!





Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 500 g białego sera
  • 300-400 g ugotowanych ziemniaków
  • 150-200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Masło i cukier
Ugotowane ziemniaki wraz z białym serem mielimy przez maszynkę do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami na blat i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wypływające pierogi wyjmujemy. Podajemy na ciepło polane roztopionym masłem i posypane cukrem.  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly