Dzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej:
pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i
cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
- 500 g białego sera
- 300-400 g ugotowanych ziemniaków
- 150-200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- Masło i cukier
Ugotowane ziemniaki wraz z białym serem mielimy przez
maszynkę do mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami na blat i dodajemy mąkę
ziemniaczaną, żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą
masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i
formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na
gotującą się i osoloną wodę. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wypływające
pierogi wyjmujemy. Podajemy na ciepło polane roztopionym masłem i posypane
cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz