środa, 18 września 2013

Brownie

Dzisiaj propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :)




Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: Średnia blacha

Składniki: 

Ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła 
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich

Polewa:
  • Tabliczka mlecznej czekolady
  • ok 40g masła

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę mieszać np. łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly