Dzisiaj
propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i
szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :)
Czas
przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: Średnia blacha
Składniki:
Ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
Polewa:
- Tabliczka mlecznej czekolady
- ok 40g masła
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną
czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę mieszać np. łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy
z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo
dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy
jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem,
wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę
czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz
z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna
lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz