Były już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na
pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie
zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie!
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
- 500g mięsa mielonego
- Cebula
- Jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Łyżka masła
- Pęczek pietruszki
- Nieco wody
- Sól, pieprz
Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor
na łyżce masła. Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy
cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę
tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej
wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej
przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy
3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z
podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz