poniedziałek, 30 września 2013

Zapiekanka cebulowa z kurczakiem i ziemniakami


Jakiś czas temu wśród naszych znajomych pojawiła się moda na zapiekanki cebulowe. By nadać jej owy cebulowy aromat dodawało się dwóch gotowych opakowań fixu francuskiej zupy cebulowej. Jako ze eksperymentować w kuchni lubimy, to postanowiłyśmy wypróbować ten przepis. Efekt był... zadawalający. Wyszła nawet smaczna zapiekanka o faktycznie cebulowym aromacie. Jednak później stwierdziłyśmy, że nie ma sensu truć się jakimiś gotowymi fixami. Całkiem zbędne są nam dodatkowe E i sztuczne aromaty. Postanowiłyśmy zrobić zapiekankę cebulową samodzielnie, bez dodatku fixu, czy gotowych proszków. Danie wyszło zdecydowanie smaczniejsze! :) Od tego momentu jeśli mamy ochotę na zapiekankę cebulową to tylko ze świeżych produktów!




Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 5 cebul
  • szklanka śmietany 12%
  • 100g żółtego sera 
  • sól, pieprz (lub inne przyprawy, które lubimy używać do kurczaka )


Ziemniaki obieramy i gotujemy kwadrans w osolonej wodzie. Bulwy po odcedzeniu powinny być jeszcze dość twarde. W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Kiedy już nam się zeszkli zmniejszamy ogień i dodajemy śmietany. Wyłączamy palnik.  Ugotowane ziemniaki kroimy w paski. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy po skosie w szerokie plastry. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością śmietany z cebulą, na to układamy ziemniaki. Ponownie smarujemy śmietaną z cebulą i układamy kurczaka. Wykładamy całość cebuli jaka nam została i posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego!









1 komentarz:

  1. wszystkie składniki które lubię, a najbardziej lubię właśnie takie pomysły na dania jednogarnkowe, super zapiekanka

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly