Jakiś czas temu wśród naszych
znajomych pojawiła się moda na zapiekanki cebulowe. By nadać jej owy cebulowy
aromat dodawało się dwóch gotowych opakowań fixu francuskiej zupy cebulowej.
Jako ze eksperymentować w kuchni lubimy, to postanowiłyśmy wypróbować ten
przepis. Efekt był... zadawalający. Wyszła nawet smaczna zapiekanka o
faktycznie cebulowym aromacie. Jednak później stwierdziłyśmy, że nie ma sensu
truć się jakimiś gotowymi fixami. Całkiem zbędne są nam dodatkowe E i sztuczne
aromaty. Postanowiłyśmy zrobić zapiekankę cebulową samodzielnie, bez dodatku
fixu, czy gotowych proszków. Danie wyszło zdecydowanie smaczniejsze! :) Od tego
momentu jeśli mamy ochotę na zapiekankę cebulową to tylko ze świeżych
produktów!
- podwójna pierś z kurczaka
- 5 ziemniaków
- 5 cebul
- szklanka śmietany 12%
- 100g żółtego sera
- sól, pieprz (lub inne przyprawy, które lubimy używać do kurczaka )
Ziemniaki obieramy i gotujemy kwadrans w osolonej wodzie. Bulwy po odcedzeniu powinny być jeszcze dość twarde. W między czasie obieramy cebule i kroimy w piórka. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Kiedy już nam się zeszkli zmniejszamy ogień i dodajemy śmietany. Wyłączamy palnik. Ugotowane ziemniaki kroimy w paski. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy po skosie w szerokie plastry. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością śmietany z cebulą, na to układamy ziemniaki. Ponownie smarujemy śmietaną z cebulą i układamy kurczaka. Wykładamy całość cebuli jaka nam została i posypujemy startym żółtym serem. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego!
wszystkie składniki które lubię, a najbardziej lubię właśnie takie pomysły na dania jednogarnkowe, super zapiekanka
OdpowiedzUsuń