Specjalnie na prośbę mojej teściowej przygotowałam danie z kurkami :) Od dawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :)
Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczenia
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200g kurek
- dwie piersi z kurczaka
- 4 łyżki śmietany
- cebula
- ser mozzarella
- ser camembert
- ser z niebieską pleśnią
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rozgrzanym oleju. W między czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy na kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz ser. Posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temp 220 stopni Celcjusza. Kiedy ser się rozpuści, a brzegi tarty zarumienią wyciągamy i zajadamy na ciepło.
uwielbiam kurki, a twoja tarta wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKocham tarty!!!! A ta ma tyle smaków! I żałuję, że w tym roku u nas tak mało grzybów :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pyszna tarta :) jak ja bym pojadła kurek :D
OdpowiedzUsuńmm pyszności:) połączenie tych serów.. grzybów.. i kurczaka.. fenomenalne:)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniapelnapasji.blogspot.com/