Ostatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 4łyżki cukru
- 4 łyżki żelatyny
- 200g herbatników
- 300g winogron
- 2 opakowania galaretki
- łyżka masła
Jedną z galaretek przygotowujemy
według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w
kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać
ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy
do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy
żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany
dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i
odkładamy na chwilę do lodówki.
Masło rozpuszczamy na patelni. Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem i wykładamy na dno blachy. Na to przekładamy
powstałą masę śmietanową. Na górze układamy pozostałe winogrona, a całość
wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę by już nam ostygła. Po
około pół godziny ciasto powinno być związane, wówczas delikatnie wylewamy
drugą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka się zsiądzie ciasto jest właściwie gotowe. Jednak
szczerze powiemy, że najlepiej smakuje na następny dzień kiedy herbatniki
zwilgotnieją.
Przepis zaczerpnięty z czasopisma
„Smaki życia”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz