Korzystając z przepisu
podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny
omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w
ustach wraz z delikatnie stopionym serem i lekko podgrzaną szynką. Poezja
śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5
minut. Koniecznie spróbujcie!
Czas przygotowania: 5 minut
- 3 jajka
- Szczypiorek
- 2 plasterki żółtego sera (fantastyczną promocję na żółty ser znajdziecie TUTAJ)
- 2 plasterki ulubionej szynki
- Sól, pieprz
- 2 łyżeczki wody
- Łyżeczka masła
Wbijamy jajka do miski, dodajemy
wodę oraz szczypiorek i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Szynkę oraz ser
tniemy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Czekamy na
moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę
jajeczną na patelnie i potrząsamy nią by jajka rozlały się na całej powierzchni.
Trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Na jednej
połowie układamy kawałki sera i szynki. Zaczynamy zsuwać omlet częścią z
dodatkami na talerz. Zsuwamy do połowy, a następnie patelnią zamykamy omlet na
pół. Zjadamy z kawałkiem tostu koniecznie na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz