piątek, 15 listopada 2013

Francuski omlet z szynką i serem

Korzystając z przepisu podstawowego na francuski omlet według przepisu Julii Child stworzyłyśmy delikatny omlet z szynką i serem. Smak takiego omleta jest wyśmienity. Sam rozpływa się w ustach wraz z delikatnie stopionym serem i lekko podgrzaną szynką. Poezja śniadaniowa. A dodać trzeba, że jego przygotowanie zajmuje w najgorszym razie 5 minut. Koniecznie spróbujcie!



 Ilosc porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • 2 plasterki żółtego sera (fantastyczną promocję na żółty ser znajdziecie TUTAJ)
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżeczki wody
  • Łyżeczka masła
Wbijamy jajka do miski, dodajemy wodę oraz szczypiorek i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Szynkę oraz ser tniemy w paseczki. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wylewamy mieszaninę jajeczną na patelnie i potrząsamy nią by jajka rozlały się na całej powierzchni. Trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Na jednej połowie układamy kawałki sera i szynki. Zaczynamy zsuwać omlet częścią z dodatkami na talerz. Zsuwamy do połowy, a następnie patelnią zamykamy omlet na pół. Zjadamy z kawałkiem tostu koniecznie na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly