Dzisiaj proponujemy pyszny kurczak
pieczony w pomarańczach z dodatkiem miodu i sosu sojowego. Kurczak wychodzi delikatny,
chrupiący i niezwykle aromatyczny. Podczas pieczenia wspaniały zapach roznosi
się po całym domu, aż ciężko wytrzymać do końca pieczenia. Nie wymaga przy tym
zbyt wiele pracy, więc jest to idealny przepis dla zapracowanych :)
Składniki:
- 3 nogi od kurczaka
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Nogi od kurczaka myjemy pod
bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy
z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty
czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso
z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś
czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w
grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i
podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę
podając jako dodatek.
Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia".
Tak miś Wasza nazwa spodobała, ze musiałam wejść i te kolizje są świetne!:)
OdpowiedzUsuń