Fakt, że mieszkamy w
Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować
odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie
przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z
jajek w postaci omletu z ziołami. Potrawa prosta do przygotowania,
szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać!
Podane składniki
wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta.
Składniki:
- 1 duże jajko
- łyżeczka wody
- szczypta soli
- odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu
- nieco świeżych ziół np. szczypiorku lub pietruszki
- łyżeczka masła
Wbijamy jajko do miski,
dodajemy wodę oraz przyprawy i zioła. Energicznie mieszamy
trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy
masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się
przyrumieni. Wówczas wylewamy mieszaninę jajeczną. Potrząsamy
patelnie by jajka rozprowadziły się po całym dnie. Następnie trzymamy
nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać.
Jest kilka technik zamykania omletów i tak naprawdę każdy musi
sobie wypracować swój. Julia Child w książce opisuje jak zwijać
omlet na patelni uderzając w rączkę patelni tuż przy skraju
(metoda szarpana). Ja osobiście preferuje zsuwać omlet na talerz do
połowy patelni, a następnie złożyć go na połowę. Kiedy
umieścimy już omlet na talerzu smarujemy kawałkiem masła i
posypujemy ziołami. Podajemy i zajadamy koniecznie na ciepło.
uwielbiam omlety! zarówno na słodko jak i wytrawnie:)
OdpowiedzUsuńjulia child, to mówi samo za siebie ;)2
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń