środa, 6 listopada 2013

Francuski omlet według Julii Child

Fakt, że mieszkamy w Polsce wcale nie oznacza, iż na śniadanie nie możemy skosztować odrobiny kuchni francuskiej. Najlepszym sposobem na to, będzie przyrządzenie sobie bardzo prostego, ale wykwintnego śniadania z jajek w postaci omletu z ziołami. Potrawa prosta do przygotowania, szybka, a jaka pyszna. Nic tylko zajadać!



Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta.
Składniki:
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka wody
  • szczypta soli
  • odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • nieco świeżych ziół np. szczypiorku lub pietruszki
  • łyżeczka masła
Wbijamy jajko do miski, dodajemy wodę oraz przyprawy i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wówczas wylewamy mieszaninę jajeczną. Potrząsamy patelnie by jajka rozprowadziły się po całym dnie. Następnie trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Jest kilka technik zamykania omletów i tak naprawdę każdy musi sobie wypracować swój. Julia Child w książce opisuje jak zwijać omlet na patelni uderzając w rączkę patelni tuż przy skraju (metoda szarpana). Ja osobiście preferuje zsuwać omlet na talerz do połowy patelni, a następnie złożyć go na połowę. Kiedy umieścimy już omlet na talerzu smarujemy kawałkiem masła i posypujemy ziołami. Podajemy i zajadamy koniecznie na ciepło.  


3 komentarze:

Printfriendly