Szybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu
przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i
czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
- 500g mięsa mielonego
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka pomidorów w całości
- 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej)
- 50g żółtego sera
- 3 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- Makaron
- Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól
Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny
makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa
ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa
dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy
meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc
radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość
przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki
i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron
wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu
po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz