środa, 27 listopada 2013

Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym

Dzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)



 Ilość porcji: 6
 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia
 Składniki:
  • 1 kg schabu w kawałku 
  • 120g mrożonego szpinaku 
  • 60g fety
  • 60g suszonych pomidorów w oleju
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa
Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem. Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15 minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.






1 komentarz:

  1. Mam sporo schabu w zamrażalniku. Musiałabym zrobić taką roladę. Odmienić trochę postać w jakiej pojawia się schab w naszym domu!
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly