Ilość porcji: 6
Czas przygotowania:
15 minut + 60 minut pieczenia
- 1 kg schabu w kawałku
- 120g mrożonego szpinaku
- 60g fety
- 60g suszonych pomidorów w oleju
- Cebula
- Czosnek
- Sól, pieprz, majeranek
- Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa
Schab rozcinamy ostrym nożem po
spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść
podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy
solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy
farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili
dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony
szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy
do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze
względu na słoną fetę. Chwilkę mieszamy i nakładamy na przygotowane wcześniej
kawałki mięsa. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i obwiązujemy nitką/sznurkiem.
Zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15
minut, później zmniejszamy temp na 160 stopni i trzymamy jeszcze 45 minut.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Mam sporo schabu w zamrażalniku. Musiałabym zrobić taką roladę. Odmienić trochę postać w jakiej pojawia się schab w naszym domu!
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl