piątek, 20 grudnia 2013

Galart z karpia

 Na wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe!



Składniki:
  • Kawałek ugotowanego karpia
  • Jajko ugotowane na twardo 
  • Groszek
  • Ugotowana marchewka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 litr zupy rybnej
W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem zalewamy rybę z warzywami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy tuż przed podaniem. Podajemy w przygotowanych naczyniach lub wyjmujemy na półmiski.*
*My przygotowujemy galarty w małych szklankach. Tuż przed podanie oblewamy szklanki ciepłą woda z kranu. Wówczas galarty bez problemu „wyskoczą” na talerz. Można jednak poukładać produkty na głębokim półmisku i ten zalać galartem. Będzie wyglądać równie efektowanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly