piątek, 13 grudnia 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie. Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, doskonałe nie tylko na święta.



Składniki na farsz:
  • 250g białego sera
  • 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej)
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz
Kasze gryczaną gotujemy na sypko. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według tego przepisu. Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub śmietaną.





1 komentarz:

  1. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Czy możesz zatytuowac jakoś ten post?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly