Pierogi to nieodzowny
element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole
pierogi ruskie. Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym
farszem. Dzisiaj przepis na równie pyszne pierogi z kaszą gryczaną
i białym serem, doskonałe nie tylko na święta.
Składniki na farsz:
- 250g kaszy gryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej)
- 2 cebule
- olej
- sól, pieprz
Kasze gryczaną gotujemy
na sypko. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Smażymy na
niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej
również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie
składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według
tego przepisu. Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej
gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy 5 minut. Podajemy z
roztopionym masłem i podsmażoną cebulką lub śmietaną.
Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Czy możesz zatytuowac jakoś ten post?
OdpowiedzUsuń