Pyszne, proste i szybkie danie idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :)
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania 10 minut + czas na moczenie śledzia
- Ok. 100g śledzia a’la matjas
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- ½ jabłka
- 6 łyżek śmietany
- 1 łyżka majonezu
Śledzia umieszczamy na 2h w wodzie, a później na 2h w mleku.
Można umieścić go w mleku na całą noc. Ogórek, cebule i jabłko kroimy w drobną
kostkę. Następnie mieszamy ze śmietaną i majonezem. Śledzia kroimy w duże
kawałki. Układamy na półmisku i polewamy przygotowaną śmietaną. Możemy podawać
na stół : )
bardzo ładnie podany :). Mimo, że nie jestem wielką fanką śledzia, to i tak bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń