Czas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja
to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!!
Składniki:
- 400g startej marchewki
-
250g mąki pszennej
- 250g cukru pudru
- 150g masła
- 100g orzechów włoskich
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy
- Łyżeczka cynamony
- Łyżeczka przyprawy do piernika
- Łyżeczka kakao
- Szczypta soli
- Szklanka cukru pudru
- Surowe białko
- Sok z cytryny
Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą.
Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy
cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze
wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok.
Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce
ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy
startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo
dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę
do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy.
Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut.
Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na
około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem
z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika.
Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub
otartą skórką z pomarańczy.
No to będą zdrowe świąteczne wypieki. Marchewka jest dobra na wszystko i bardzo zdrowa, chyba zamienię tradycję na nowoczesność i choć tradycyjny piernik jest OK. to ten marchewkowy wygra w tym roku.
OdpowiedzUsuń