Po sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby
głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu
wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w
przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy!
- Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu)
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Pół pora
- Cebula
- Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą
wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa
oraz przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i
zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy
rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy
warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i
marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz