Dzisiejsza propozycja to pierożki
z ciasta francuskiego z pieczarkami. Potrawa bardzo prosta do przygotowania, a
jej dużym atutem jest możliwość zwinięcia pierożków wcześniej i pozostawienie
na odpowiedni moment. Do piekarnika wsuwamy tuż przed podaniem co pozwala nam np.
przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z
barszczykiem. Idealna na czas karnawału :)
Ilość porcji: 12
Składniki:
- Około 300g pieczarek
- Cebula
- Łyżka masła
Pieczarki dokładnie myjemy pod
bieżącą wodą oraz kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na
patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Na złocistą cebulę wrzucamy
pieczarki, nieco solimy i smażymy. Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w
kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką pieczarki. Zamykamy
pierożki po przekątnej w trójkąty i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180
stopni przez 12-15 minut.
Poproszę zestawik z dostawą do domu.
OdpowiedzUsuń