W okresie tak obfitującym w
warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa,
pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka.
Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre
leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji:4
Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- 3 pomidory
- 1 mały kabaczek lub połowa dużego
- 4 kiełbasy
- 2 cebule
- Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g)
- 4 bułki
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka
- Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Cebule obieramy i kroimy w
kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek
kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie
obieramy i kroimy kiełbasę w pół talarki. Dorzucamy na patelnie. Papryki myjemy
pod bieżącą wodą usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę/ paski. Kabaczek
obieramy, wydrążamy środek i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych
produktów i smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i hartujemy, obieramy ze
skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można
użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem. Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu
to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie.
Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki
i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z
bułką do smaku.
my zawsze robimy leczo z kabaczkiem :) uwielbiam je w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPychotka;)
OdpowiedzUsuń