poniedziałek, 21 października 2013

Leczo z kabaczkiem

W okresie tak obfitującym w warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką.


Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji:4
Składniki:

  • 3 kolorowe papryki  
  • 3 pomidory 
  • 1 mały kabaczek lub połowa dużego
  • 4 kiełbasy  
  • 2 cebule
  • Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 
  • 4 bułki
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka
  •  Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy kiełbasę w pół talarki. Dorzucamy na patelnie. Papryki myjemy pod bieżącą wodą usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę/ paski. Kabaczek obieramy, wydrążamy środek i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych produktów i smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem.  Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką do smaku.







2 komentarze:

Printfriendly