Ostatnio w sobotę włączyłam sobie
telewizor i natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie
była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort
z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z
tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:
Składniki:
- 150gram herbatników
- Słoik nutelli 350g
- 3 łyżki masła
- 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa serki Philadelphia)
- 3 łyżki cukru pudru
- Orzechy do posypania
Herbatniki, 3 łyżki nutelli oraz
masło miksujemy w blenderze na drobno. Wykładamy tak przygotowaną masę na dno
tortownicy. Następnie miksujemy serki, cukier puder i pozostałą nutelle. Ilość
cukru można zmieniać w zależności od upodobań. Następnie wykładamy powstały
krem do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U nas były to 4
godz., a oryginalnie cała noc. Po wyjęciu posypujemy pokruszonymi orzechami i zajadamy :)
Ależ pyszności :) Wspaniałe jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubie jej przepisy:) kurcze tylko czas się tak dłuży jak sie czeka jak ciasto leży w lodówce... zrobie sobie to na noc! I prześpie zeby mi sie nie dłużyło:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie *_*
OdpowiedzUsuń