Dzisiaj chciałybyśmy
zaproponować zupę krem z dyni według przepisu Julii Child.
Wprawdzie Julia w swojej książce nie podaje konkretnie przepisu na
zupę z tego warzywa, ale opisuje ogólną bazę do zup kremów. Pod
koniec rozdziału wspomina, że można jej użyć do przygotowania
dowolnej zupy krem z wybranym warzywem. Tak więc baza do zupy jest z
książki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym
doprawianie) już naszą inwencją :)
- co najmniej 500g dyni
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1/6 szklanki mąki
- około 500ml wywaru drobiowego*
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili
*Julia dodaje jeszcze
mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje w ten
sposób przyrządzona zupa :) Jednakże jeśli ktoś chciałby się
trzymać dokładnie oryginalnego przepisu to powinien go dodać.
Wówczas ilość wywaru drobiowego powinna być zmniejszona.
Dynie obieramy, wkładamy
do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na miękko. Cebulę podsmażamy
na maśle w rondelku. Smażymy kilka minut często mieszając, by się
nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dorzucamy
mąkę. Smażymy jeszcze 2,3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wlewamy
gorący wywar. Następnie całość powoli doprowadzamy do wrzenia
(jeśli ktoś chciałby dodać mleko to jest idealny moment). Dynie
odcedzamy i dolewamy do niej szklankę bazy do zupy. Miksujemy
blenderem, a następnie powoli dodajemy resztę bazy. Doprawiamy i
ponownie miksujemy. Nasza zupa krem z dyni wychodzi dość ostra i
intensywna w smaku :) Podajemy z kleksem śmietany i upieczoną
bagietką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz