czwartek, 3 października 2013

Zupa krem z dyni wg Julii Child

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować zupę krem z dyni według przepisu Julii Child. Wprawdzie Julia w swojej książce nie podaje konkretnie przepisu na zupę z tego warzywa, ale opisuje ogólną bazę do zup kremów. Pod koniec rozdziału wspomina, że można jej użyć do przygotowania dowolnej zupy krem z wybranym warzywem. Tak więc baza do zupy jest z książki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym doprawianie) już naszą inwencją :)



Składniki:
  • co najmniej 500g dyni
  • 1 łyżka masła 
  • 1 cebula
  • 1/6 szklanki mąki
  • około 500ml wywaru drobiowego*
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili
*Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje w ten sposób przyrządzona zupa :) Jednakże jeśli ktoś chciałby się trzymać dokładnie oryginalnego przepisu to powinien go dodać. Wówczas ilość wywaru drobiowego powinna być zmniejszona.

Dynie obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na miękko. Cebulę podsmażamy na maśle w rondelku. Smażymy kilka minut często mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dorzucamy mąkę. Smażymy jeszcze 2,3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wlewamy gorący wywar. Następnie całość powoli doprowadzamy do wrzenia (jeśli ktoś chciałby dodać mleko to jest idealny moment). Dynie odcedzamy i dolewamy do niej szklankę bazy do zupy. Miksujemy blenderem, a następnie powoli dodajemy resztę bazy. Doprawiamy i ponownie miksujemy. Nasza zupa krem z dyni wychodzi dość ostra i intensywna w smaku :) Podajemy z kleksem śmietany i upieczoną bagietką. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly