Składniki:
- Kilka plastrów ananasa
- 100ml Śmietany 12%
- Przyprawa złocista do kurczaka
- Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa
- Wykałaczki
Mięso myjemy i kroimy w paseczki.
Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków. Na wykałaczkę nakłuwamy końcówkę paska
kurczaka, następnie ananasa, zawijamy kurczaka i nakłuwamy z drugiej strony na
wykałaczkę, a następnie na początek wykałaczki, tak by powstał rulonik. Tak
robimy z całym kurczakiem. Następnie rozgrzewamy na patelni nieco oleju i
obsmażamy szaszłyczki. Śmietanę mieszamy z ulubionymi przyprawami. My robiłyśmy
wersję dość łagodną w smaku, ale jeśli ktoś preferuje można doprawić na ostro.
Obsmażone szaszłyczki odsączamy na ręczniku
papierowym, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i polewamy
przygotowaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na
jakieś 7-10 minut. Jeśli została nam śmietana można wykonać sos śmietanowy do
naszych szaszłyków. Zajadamy koniecznie na ciepło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz