Niedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole. Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze spokojem usiąść, zjeść pyszności przygotowane przez mamę i porozmawiać o wszystkim co się działo w ciągu tygodnia. Okazja nie tylko do spożycia smakołyków, ale celebrowania więzów rodzinnych. W ten dzień często gościł na naszym stole kotlet de volaille. Dzisiaj prezentujemy przepis na to danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :)
Ilość porcji :4
Czas przygotowania: 15 minut
- Masło ziołowe ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:))
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- Jajko
- Talerzyk mąki
- Talerzyk bułki tartej
- Olej
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez
folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka
zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką. Na patelni
rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy
złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik
papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz