Podczas moich wakacji we
Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki
i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub
cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z
nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło.
Ilość porcji: 6 placków
Składniki:
Na placki
- Szklanka mąki
- Łyżka smalcu
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Troszkę soli*
- Ciepła woda
- Mozzarella
- Rukola
- Prosciutto
- Pomidor
Wszystkie składniki ciasta
mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa
powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych
części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli
kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy
aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę
czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się
rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
A tak to danie wygladało we Włoszech:
*Jeśli wiemy, że do farszu
będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona
to dajemy naprawdę szczyptę soli. W momencie gdy decydujemy się na inny farsz
np. serowy można dorzucić nieco więcej soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz