Ostatnio przez zupełny przypadek trafiłyśmy na stronę http://www.jensjustdesserts.co.uk// gdzie urzekł nas wspaniały tort arbuzowy! Długo nie zwlekając przetłumaczyłyśmy
przepis i przyrządziłyśmy go w swoim zaciszu domowym. Smak równie wyśmienity co
wygląd tortu przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Idealny na upalne dni,
zwłaszcza dla osób dbających o linie :)
- Arbuz
- Dwie puszki mleka kokosowego (z lodówki)
- 0,5 łyżeczki prawdziwego cukru z wanilii
- Niecała łyżka miodu
- Łyżeczka cukru
- Kubek płatków migdałowych
- Owoce
Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry
różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie
mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić
otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy
z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy do
lodówki na najchłodniejszą półkę. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na
patelni, uważając by się nie przypaliły. Arbuzy wyciągamy i osuszamy ręcznikiem
papierowym. Wyciągamy masę i jeśli jest sztywna nakładamy na arbuzy (gdyby masa
była lejąca wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki). Posmarowane masą arbuzy
obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami. Tort arbuzowy możemy zajadać od razu
lub przechować w lodówce na później.
FANTASTYCZNY!!! Oj, zrobię go szybciej niż myślę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/arbuzowy-tort-nie-tort/ też go zrobiłam - choć przepisów nie tłumaczyłam - sam wygląd nas urzekł i staraliśmy się go odtworzyć ;)
OdpowiedzUsuńTort arbuzowy to rewelacyjny deser nawet dla osób będących na diecie!
OdpowiedzUsuńJest pyszny dlatego też taki zrobiłam, choć mój wyglądał nieco mniej zjawiskowo:)