wtorek, 23 grudnia 2014

Kruchy placek z jabłkami

Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy!






Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.

Ilość porcji ok. 12
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125g margaryny Palma spółki Bielmar 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki musu jabłkowego
  • 2 jabłka
  • łyżka cukru
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi. 









12 komentarzy:

  1. O tak lody pasowałyby do tego idealnie! :D Zimno na dworze nie jest, więc tym bardziej nie ma zastrzeżeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż bym chciała zjeść kawałek tego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super placek:)) polecam jeszcze oprócz gałki lodów, mój sos waniliowy:) To by była dopiero uczta:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny placuszek :-) zjadłabym :-) chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię. pyszne ciasto. wesołych świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ten placuszek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysl na ciasto genialny. Zreszta kazde ciasto z jablkami jest idealne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boze co ja bym dala za kawalek takuego wypieku 😜

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly