Pyszny, delikatny kruchy placek z warstwą rozpływających się jabłek to idealny deser na zimowe popołudnie. Bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczny. Kawałek placka podawany na ciepło idealnie komponuje się z kulką lodów waniliowych. Polecamy!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.
Ilość porcji ok. 12
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125g margaryny Palma spółki Bielmar
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki musu jabłkowego
- 2 jabłka
- łyżka cukru
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez
sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz
żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto stanie się
jednolite i sprężyste. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy na 30
minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto
wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy
mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość
posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza.
Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi.
O tak lody pasowałyby do tego idealnie! :D Zimno na dworze nie jest, więc tym bardziej nie ma zastrzeżeń :)
OdpowiedzUsuńAż bym chciała zjeść kawałek tego placka :)
OdpowiedzUsuńSuper placek:)) polecam jeszcze oprócz gałki lodów, mój sos waniliowy:) To by była dopiero uczta:))
OdpowiedzUsuńŚwietny placuszek :-) zjadłabym :-) chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńRównież życzymy cudownych Świąt :)
Usuńbardzo lubię. pyszne ciasto. wesołych świąt!!!
OdpowiedzUsuńTobie również życzymy Wesołych Świąt :)
UsuńPięknie wygląda ten placuszek!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPomysl na ciasto genialny. Zreszta kazde ciasto z jablkami jest idealne ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńBoze co ja bym dala za kawalek takuego wypieku 😜
OdpowiedzUsuń