Święta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można
przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób
podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym,
lekko czosnkowym sosem. Pychota!
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego
na moczenie śledzi)
Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matjas
- Czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
- Kilka gałązek koperku
Sos:
- 50ml jogurtu naturalnego
- 50ml majonezu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 mały ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki cukru
- Sól, świeżo mielony pieprz
Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją
zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy
z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty
przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy,
przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery
kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach
delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je
wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy w sosie. W środku umieszczamy
kawałek ogórka. Dookoła roladek układamy cebulę. Całość posypujemy koperkiem. Smacznego.
Świetnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńI jak szybko się robią, takiego śledzia zjadłabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńJak ładnie zaserwowane :-)
OdpowiedzUsuńFantastycznie podane! :)
OdpowiedzUsuńJak różyczki najprawdziwsze, piękne!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują, prawdziwa świąteczna przystawka :-)
OdpowiedzUsuń